Fakta og råd om vedlikehold


Lage hull i innvendige vegger

Både elektriske kabler og rørene som fører forbruksvann og vann til sprinklersystemet er lagt i veggene. Det er slike rør i de fleste veggene, og alle rørene er av plast (PEX). De kan ikke påvises med vanlige stender- eller rør-søkere. Dersom du borer, skrur eller spikrer inn i veggen, risikerer du å treffe et slikt vannrør. Et punktert vannrør kan føre til veldig store skader på din leilighet og naboleilighetene.

Dersom du er nødt til å bore i en vegg, må du først sikre deg at du vet hvordan du skal stenge av både vann og sprinkleranlegg i tilfelle uhell. Du må se hvor rørene til sprinklerdysene kan tenkes å ligge, eller hvor vanntilførselen til vaskene kan tenkes å passere. Vannrørene kommer fra et fordelingsskap i veggen inne i badet eller en tilstøtende vegg, mens sprinklerrørene kommer fra et fordelingsskap i taket av baderommet. Sprinkler-rørene vil normalt være lagt så høyt oppe i veggen at de kan passere mellom dørene og taket.

Det beste er å ikke bore høyere oppe på veggene enn tilsvarende toppen av dørkarmene. Du må bare bore så vidt gjennom gipsen (13 mm tykk), og passe på at boret ikke går lenger inn i hulrommet. Så bør du stikke en strikkepinne eller lignende inn i hullet og kjenne om det ligger noe rør i veien inne i veggen.

Dersom du skrur eller spikrer direkte gjennom gipsveggen og inn i en stender, kan du risikere å treffe et vannrør som er trukket gjennom stenderen akkurat der.

Vårt lokale Obs Bygg selger MFT Gipskrok 10×22 i hvitlakkert stål. Denne kroken fungerer ypperlig til å henge opp bilder etc med vekt opp til 20 kg, og medfører ingen risiko for å skade noe inne i veggen.

Badet

Sluket bør rengjøres minst 2 ganger årlig, eller når vann begynner å samle seg rundt nedløpet. Løft ut risten og skru opp holderen (vri mot klokken). Ta opp koppen som henger i åpningen under holderen, og rengjør både koppen, holderen og festebraketten rundt åpningen. Sjekk at gummiringen under holderen er ren og ligger korrekt før du vrir holderen på plass igjen. Pass på at holderen er tett tilskrudd og ligger i plan med ringen rundt. Spyl litt vann etterpå for å fylle koppen og unngå dårlig lukt på badet.

Baderomsveggene ble i 2014 bygget med OSB-plate på stenderne, og gipsplate utenpå. Det er enten fliser eller strie med maling ytterst. OSB-platene gir godt feste til å henge inventar på veggene og man behøver ikke søke etter stendere.

Innendørs maling

Før overleveringen høsten 2014 ble vegger og tak behandlet med Jotun maling type Jotaproff som ikke selges til private. Jotun Lady kommer nærmest av de malingstypene som er i vanlig salg.

Alle malte flater hadde farge 0502Y ved overleveringen. Veggene i tørre tom var glans 07. Tak var glans 02. Tak og malte vegger i bad var glans 20.

Parkett

Standard-parketten ble oppgitt å være Boen Parkett Eik type X-press 14mm (3-stav click-parkett). Kjøperne kunne også velge blant disse litt dyrere alternativene fra Boen:

  • Parkett Eik Concerto 3 stav Lakk 14x209x2200
  • Parkett Eik Andante Plank Ultra Lakk 14x138x2200
  • Parkett Eik Andante Plank Matt Lakk 14x138x2200
  • Parkett Eik Andante Duoplank Matt Lakk 14x209x2200

Parketten som ble lagt i 2014 var produsert av Boen på bestilling for byggeprosjektet. Det er sannsynligvis ikke mulig å finne et identisk likt produkt i handelen.

I første etasje ble parketten lagt på et vanlig 2 mm dempende plastunderlag, med en fuktsperre underst mot betongdekket. I andre og tredje etasje ble parketten lagt på Hunton Silencio 36 mm trinnlydsplater, med en fuktsperre underst mot betongdekket.

Den anbefalte overflatebehandlingen er beskrevet i dette dokumentet fra Boen:

Terrassegulv

Terrassegulvene er laget av standard trykkimpregnert materiale (ikke Royal-impregnert).

Balkongene i 2. og 3. etasje har tett undergulv som hindrer drypp eller vannsøl ned mot naboen under. Vær oppmerksom på at dette undergulvet ikke går helt ut i kortendene. Der er det 10-15 cm åpning ned. Derfor må man ikke bruke mye beis på endene for da drypper det og lager flekker hos naboen under.

Det kan være hensiktsmessig å bruke sameiets trykkspyler med terrassevasker på de store terrassene i 1. etasje.

Trykkspyleren bør ikke brukes på balkonggulvene i 2. og 3. etasje for da blir det mye graps hos naboen under. Her anbefales vasking med husvask/terrassevask og skurekost. Det går faktisk også på kortere tid enn det tar å rigge til og rydde bort trykkspyleren. Bare skyll med vannbøtte etterpå. Husk å varsle naboene under slik at de kan fjerne ting som ikke må tilsøles.

Dersom det er ønskelig å behandle gulvet med beis, kommer Butinox Gylden nærmest bordkledningen i farge.

Balkong- og terrassegulvene ligger i skyggen hele vinterhalvåret og tørkes ikke skikkelig ut. Derfor er det en fordel å spraye grønskefjerner på gulvet vår og høst, og i alltid før man skal beise eller behandle med noe annet. Innsiden av rekkverket og vannbordene under alle vinduene kan også med fordel sprayes med grønskefjerner minst 1 gang årlig.

Rekkverkene på balkongene i 2. og 3. etasje skal ha pleksiglass på innsiden for å hindre at barn klatrer opp og faller utfor.