Felles varmepumpe


Bygget har et sentralt varmeanlegg med en luft-til-vann varmepumpe som gir varmtvann til oppvarming av leilighetene, og som også forvarmer forbruksvannet. Varmepumpen har en virkningsgrad (COP) på 3,6 og yter ca 30kW ved 7°C utetemperatur. Virkningsgraden øker ved varmere uteluft og reduseres ved sterk frost.

Varmepumpen er innstilt på et automatisk program som gir ca 32°C på vann til romoppvarming når det er varmt sommervær ute (sommerdrift), med automatisk gradvis endring opp til vinterdrift på ca 49°C når det er frost utendørs. Utover våren reduseres oppvarmingstemperaturen gradvis igjen mot sommer-innstillingen. Det betyr i praksis at badegulvet og konvektorene i oppholdsrom vil avgi mer varme i kaldt vintervær, og mindre varme i varmt sommervær.

Innstillingene er valgt for å gi den mest mulig økonomiske driften gjennom det meste av året. Det ville kostet veldig mye ekstra å stille varmepumpen til enda høyere vanntemperatur (høyere ytelse) under sterk frost. I de korte periodene det er veldig sterk frost kan ytelsen bli for lav, og det kan bli nødvendig å bruke tilleggsvarme (oljeovn e.l.) inne i enkelte leiligheter.

Dersom varmepumpen ikke makter å levere forhåndsinnstilt effekt i veldig kaldt vær, eller faller ut av drift, vil en elektrisk varmekolbe kobles inn og gi ekstra effekt til romoppvarmingen.

Varmepumpen forvarmer også forbruksvannet til ca 35-40°C gjennom hele året og reduserer på den måten strømforbruket til varmtvannsberederne i betydelig grad. Forbruksvannet skal holde ca 65°C inn til vannkranene i leilighetene, uavhengig av vær og årstid.

Viftene i varmepumpens ute-del blåser ut luft som er en del kaldere enn omgivelsesluften. Vinterstid vil det dannes et unormalt islag på parkeringsplassen rett ut fra varmepumpen. Dette er ikke tegn på feil, og ikke skadelig for utstyret. På denne parkeringsplassen bør bilen parkeres med fronten ut for å unngå at motoren blir unødig nedkjølt.